I det øjeblik folk putter mad i munden ændrer alt sig, og de begynder at tro, at de har gjort deres pligt med hensyn til ernæring, og at motatos fordøjelsesprocessen er automatisk og fuldstændig uden for deres kontrol og derfor ingen grund til bekymring. Denne tanke er selvfølgelig en stor fejltagelse. Tillad mig som kok at fortælle dig, at du skal spise ordentligt, du skal forstå lidt om fordøjelsesprocessen.

Lad mig begynde med at forklare ketchup et par nøglepunkter, som jeg synes, du bør vide lige fra begyndelsen. For det første er fordøjelseskanalen en fascinerende, mirakuløs mekanisme, som kan håndtere forskellige fødevarer samtidigt og udsætte dem for forskellige og nogle gange meget modsatrettede processer.

For det andet handler fordøjelsessystemet helt ærligt og oprigtigt om din mund, spiserør, mave, tolvfingertarm, tyndtarm og tyktarm. Hver af disse får deres hjælp og støtte fra spytkirtlerne, bugspytkirtlen, leveren og galdeblæren. Nu er her en enkel oversigt over hver enkelt af dem, og hvordan det fungerer. Lad os begynde med din mund

DIN mund

Selvom jeg er sikker på, at du troede, at munden mest var til tonsilhockey, så tillad mig at omdirigere dine tanker et øjeblik ved at formidle en simpel sandhed om fordøjelsesprocessen. Det begynder i munden og okay, jeg er enig, og jeg indrømmer, at der er andre anvendelser for munden, men lad os holde fast i mit fokus på fordøjelsesprocessen. Når du tygger din mad, bliver den blandet med spyt, som udskilles af spytkirtlerne. Dit spyt blødgør din mad og gør det nemt for dig at synke, og det igangsætter også nedbrydningen af stivelse til dextrin. Hvorfor? Fordi spyt indeholder et stivelsesfordøjende enzym kaldet ptyalin. Men når du spiser stivelsesholdige fødevarer som brød, kartofler og ris, der synker i en fart, har enzymet ikke tid nok til at omdanne stivelse til dextrin og falder derfor uændret ned i maven.

Dette forstyrrer naturligvis effektiviteten af din mave, som i øvrigt ikke indeholder stivelsesspaltende enzymer, og kan forårsage gæring sammen med luft i maven. Husk, at stivelse ikke påvirkes igen, før den når din tyndtarm. Også cellulose som findes i grøntsager skal nedbrydes ved grundig tygning. Hvorfor? For der er ikke noget enzym, der virker på det. Husk, hvis cellulose ikke nedbrydes i din mund, i stedet for at gavne eliminering, vil det producere gas, forrådnelse og oppustethed. For at fuldføre effektiv fordøjelse skal maden tygges grundigt. Lad os nu gennemgå…

DIN MAVE

Selvfølgelig fra din mund går din mad ned i spiserøret til din mave. Din spiserør er et tyndt rør, som skubber mad ned ved rytmiske bevægelser kendt som peristaltik. Disse peristaltiske bevægelser fortsætter i hele fordøjelseskanalen og styres af det autonome nervesystem, og påvirkes indirekte af tilstanden i dit centralnervesystem alene med stress eller mangel på det. Fred og evnen til at bevare roen i sindet er vigtig for en ordentlig fordøjelse, fordi enzymatiske sekretioner i tarmene er påvirket af humør. Kan du huske tidligere, da jeg nævnte fordøjelsesbesvær og luft i maven? Jeg er sikker på, at hvis du er en af de millioner af mennesker med sure opstød, der spiser i en afslappet, behagelig og afslappet atmosfære, er det næsten umuligt at tygge alt grundigt. Tro mig, jeg ved, hvad jeg taler om, da jeg var en, der priste Gud for den lille lilla pille for et par år siden, og nu i dag er jeg fuldstændig af med den, og forsøger at hjælpe dig med at opnå det samme, hvis du nødt til at gøre det. Og bare hvis du ikke har hørt det, korrelerede en nylig opdagelse af en gruppe ekspertdiætister spænding, bekymring og ængstelse med fordøjelsesbesvær, halsbrand og mavesmerter. Fortæl mig nu noget, hvis du har halsbrand og eller Acid Reflux ville du ikke være enig i dette? Jeg vil gerne vædde på, at svaret er et stort fedt ja.

DIN TYDTARM

Din tyndtarm er et meget oprullet rør med en samlet længde på omkring 22,5 fod (6,5 meter). Det strækker sig fra maveudgangen (pylorisk ventil) til indgangen til tyktarmen. De første 10 tommer (25 cm) af tyndtarmen kaldes tolvfingertarmen. Dens opgave er at modtage bugspytkirtelsaft fra bugspytkirtlen og galde fra galdeblæren. Galde emulgerer i øvrigt fedtstoffer og giver det alkaliske medium, der er nødvendigt for, at bugspytkirtelsaften kan fungere. Derudover udskiller tarmen selv enzymer (saccharose og laktase), som omsætter sukker og mælkesukker. Alle disse juicer har evnen til at nedbryde forskellige typer fødevarer, så de kan optages i kroppen gennem tarmslimhinderne. Det er vigtigst, at floraen i tyndtarmen holdes i en sund og blomstrende tilstand.

DIN LEVER

Din lever er den største kirtel i din krop, og den er placeret i den øverste højre del af din mave. Den vejer 3,3 pund (1,5 kg) og består af to lapper. Den modtager blodforsyning fra både leverarterien og portvenen, som også forsyner den med enorme mængder af den ilt, den har brug for til de mange